Priea o montiranom klenu - Antun Mateš: Zaneseni Ribar

Priča o montiranom klenu

Vrlo djelotvoran sistem za montažu klenića izrađen iz alata Lea Wolfa koji sam naslijedio; niz je godina bio moj omiljeli način glavatičarskog ribarenja.

Jedne zime pune snijega prevalivši, teške stupice na strminama planine Bijelnik kojima sam se jedva popeo u prvoj brzini mojim malim Citroenom, čekao sam prije Kostajnice dizanje brklje dok ne prođe brzi vlak Zagreb – Split čuvenom Unskom prugom. Popio sam malo čaja iz termosice i razmišljao o dnevnom programu, kako, gdje i na koji način loviti. Naravno, za lov montažom treba uloviti svježega klena pa sam običavao obići potoke koji nisu bili zaleđeni, a upravo takav potok protjecao je selom Unčanima. Pod jednom vrbom potok je podlokao duboku udubinu ispod njezinih crvenkastih izdanaka korijenja koje je na krajevima sličilo pramenovima konjske grive, pa sam nogom potjerao ribu u poseban podizač trokutaste forme i uglavnom se opskrbio manjom ribom. Došao sam k prijatelju koji je imao TV - servis u centru Dvora nasuprot jedinom kafiću gdje smo konobara Smaju višekratno upozoravali kakvu kavu treba skuhati prije polaska na ribolov. Obično je u tim pripremama, što lova kedera a što u pričanju i ispijanju kave, prošlo prijepodne pa je za lov glavatica ostalo malo vremena, ali baš u sumrak, kada je najbolje.
I tako, krenuli smo, na moj nagovor prema donjem dijelu Une. Usput smo pričali o prijateljevu iskustvu lova na neki mali ABU - patent s tri trokuke, govoreći kako on lovi one manje petogodišnje glavatice od mjere koje onda rado smaže s društvom. Ja sam pak govorio da lovim najradije one velike, desetogodišnjakinje, i da me meso ne zanima već preparirani trofeji, i tako smo šaleći se došli na Ušticu s desne, bosanske strane. Pripalio sam vatru i počeo peći komad špeka koji smo mislili zaliti odličnim vinom Dingač, kad eto moga kompanjona kako se ponosno vraća ispod mosta noseći glavaticu od tri - četiri kilograma koja je udarila odmah pri prvim bacanjima, upravo na mali ABU - patent.
Eto, kako rekoh, ja lovim ovakve manje, ali ukusne glavatice kaže moj kolega uz trijumfalni osmjeh. No dobro, idem sada ja uloviti onu veću tetu kakve i inače volim loviti odvratih u istom šaljivom tonu.
I dok je on ponosno nazdravljao sam sebi ovim ulovom, grijući ozeble ruke uz vatricu, namontirao sam klena i bacio ga posred Une onako 45 stupnjeva uzvodno. Tek što je klen dotaknuo dno a ja povukao prvi put udarila je glavatica baš kakvu sam opisao od 100 cm i 10 kilograma. Sada sam ja mirno i ležerno, kao da je to pravilo, privukao ulov obali i također potegnuo sebi u čast dobra vina Dingača.

Tada petogodišnji Lovro uvijek me radosno dočekivao poslije redovito uspješnih zimskih pohoda na unske glavatice 1981. godine.

Glavatica od 15 kg ulovljena u one divne tople prve jesenske dane.

Povratak na vrh stranice
Hrvatski Deutsch English